Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Κριτική για το βιβλίο ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ;

Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μαγικές βιβλιο… περιπλανήσεις (Όλα για τη νίκη;)



Βιβλίο: Όλα για τη νίκη;
Συγγραφέας: Μαριλίτα Χατζημποντόζη
Εικονογράφηση: Φωτεινή Τίκκου
Γλώσσικη επιμέλεια: Αντωνέτα Κώτση
Τεχνική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Γκότσης
Εκδόσεις: Κόκκινη κλωστή δεμένη
Ηλικία: 4+
Η ιστορία του παραμυθιού λαμβάνει χώρα στο δάσος. Πρωταγωνιστές δύο λιοντάρια, ο Ερνέστος και ο Μερκούριος. Τα δυο λιοντάρια θα αγωνιστούν σε έναν επικίνδυνο αγώνα αντοχής και ο νικητής θα ανακηρυχθεί βασιλιάς όλου του ζωικού βασιλείου. Οι επίσημοι και το κοινό παίρνουν θέσεις στην εξέδρα. Η δημοσιογράφος χελώνα που θα κάνει την αναμετάδοση του αγώνα είναι έτοιμη. Ο αφέτης λαγός δίνει το σύνθημα για την έναρξη του αγώνα. Ο ανταγωνισμός και οι εχθρικές ματιές ανάμεσα στους δύο αντιπάλους δημιουργούν ένα κλίμα αγωνίας και έντασης. Ο αγώνας ξεκινάει και τα δύο λιοντάρια τρέχουν ασταμάτητα δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους. Τι θα συμβεί όταν ο Ερνέστο σκοντάψει πάνω σ’ έναν πεσμένο κορμό δέντρου; Ο Μερκούριος θα αδράξει την τέλεια ευκαιρία να ανακηρυχθεί νικητής και να πιάσει το ολόχρυσο σκήπτρο; Οι οπαδοί του Μερκούριου ζητοκραυγάζουν : «Όλα για τη νίκη!», «Ζήτω ο νέος μας βασιλιάς!», «Τώρα είναι η στιγμή σου!». Άραγε, ο Μερκούριος θα επηρεαστεί από τις παροτρύνσεις των οπαδών του; Ο θρυλικός αγώνας θα μείνει αξέχαστος στο βασίλειο των ζώων. Αυτό θα αποτελέσει αφορμή, ώστε κάθε χρόνο να γιορτάζουν εκείνη τη μέρα, τραγουδώντας στο ξέφωτο... «Τι είναι νίκη και πρωτιά;...»
Η αφήγηση της Μαριλίτας Χατζημποντόζη είναι ζωντανή, παιχνιδιάρικη, με λιτό ύφος και απλό λεξιλόγιο. Η συγγραφέας, από τον τίτλο κιόλας του βιβλίου «Όλα για την νίκη;», καταφέρνει με επιτυχία να εξάψει την περιέργεια και την αγωνία του αναγνώστη, συνοδεύοντας τον μέχρι τη στιγμή του διλήμματος του Μερκούριου.
Μια αφήγηση με κλιμακωτή αύξηση της αγωνίας, αλλά και των εκπλήξεων με το ανατρεπτικό τέλος δημιουργεί στον αναγνώστη συναισθήματα συγκίνησης και θαυμασμού.
Ένα πρωτότυπο παραμύθι με έντονα παιδαγωγικά μηνύματα και αξίες, αποφεύγοντας τον διδακτισμό, κατάλληλο για παιδιά προσχολικής και πρώτης ηλικίας. Υμνούνται οι αξίες της ευγενούς άμιλλας, της συνεργασίας, του σεβασμού, της ισότητας και της αλληλεγγύης. Όλα τα παιδιά σε αυτή την περίοδο της ηλικίας τους δεν αποδέχονται την ήττα, αλλά επιθυμούν να βγαίνουν πάντα νικητές. Δεν είναι λίγες οι φορές που παιδαγωγοί, γονείς, παππούδες παραβλέπουν ή προσαρμόζουν τους κανονισμούς του παιχνιδιού, ώστε να μην νιώσει κανένα παιδί την ήττα και την απογοήτευση που την συνοδεύει.
Είναι το κατάλληλο βιβλίο ώστε τα παιδιά, μέσα από τον αγώνα των δυο πιο δυνατών ζώων του ζωικού βασιλείου, να κατανοήσουν πως σημασία δεν έχει η νίκη αλλά ο αγώνας. Δεν έχει νόημα να κερδίζουμε, όταν δεν σεβόμαστε τον αντίπαλό μας και τις αδυναμίες του. Η αίσθηση της βοήθειας, της αγάπης και της ευγενούς άμιλλας σε κάθε μορφή αγώνα στην ζωή μας, μάς δίνει μεγαλύτερη ικανοποίηση και ευχαρίστηση από την πραγματική αξία της νίκης.
Το παραμύθι αξίζει να διαβαστεί στο πλαίσιο της Διεθνής Ημέρας Ανθρώπινης Αλληλεγγύης και να μάθουν τα παιδιά το τραγουδάκι που δίνεται στο τέλος του βιβλίου. Το τραγουδάκι μπορεί να αποτελέσει κι ένα είδος συμφιλίωσης ανάμεσα στα παιδιά, κάθε φορά που η απογοήτευση της ήττας φέρνει προστριβές ανάμεσα σε νικητές και ηττημένους.
Η εικονογράφηση από τη Φωτεινή Τίκκου είναι παραστατική, καταφέρνοντας να ζωντανέψει το ζωικό βασίλειο του δάσους και συνοδεύει επάξια το κείμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δύο βιβλία που εξαντλήθηκαν και επανακυκλοφορούν σε μεγάλο σχήμα! Ιστορίες καθημερινής συμπεριφοράς από τώρα για να μην τρέχουμε μετά και δε...