Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ από τον εκπαιδευτικό - συγγραφέα κ. Γιώργο Κατσέλη

 ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ
Ευτυχούπολη

Επιστροφή στην Ευτυχούπολη
Αν ένα από τα βασικά στοιχεία του καλού παιδικού βιβλίου είναι πρόκληση αισθητικής συγκίνησης και η συνακόλουθη δημιουργία συναισθημάτων στο παιδί, τότε θα υποστηρίζαμε ότι η τα δύο παραμύθια της Μαριλίτας Χατζημποντόζη Ευτυχούπολη και Επιστροφή στην Ευτυχούπολη (Εκδόσεις Ψυχογιός) πετυχαίνουν στα σίγουρα το σκοπό τους.

Στην Ευτυχούπολη (Εκδόσεις Ψυχογιός, 2013) ένα βιβλίο για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, παρακολουθούμε την προσπάθεια δύο μικρών παιδιών, του Ευτύχιου και της Ευτυχούλας, να φέρουν την ευτυχία στον κόσμο βαφτίζοντας κάθε πόλη που συναντούν Ευτυχούπολη. Κάθε γράμμα της Ευτυχούπολης αντιστοιχεί σε μια λέξη-αξία, απαραίτητο συστατικό της αιώνιας ευτυχίας. Το ξέρουν καλά αυτό τα δύο παιδιά και προσπαθούν με επιτυχία να το μεταδώσουν στους ανθρώπους.

Στην Επιστροφή στην Ευτυχούπολη (Εκδόσεις Ψυχογιός, 2015) ο Ευτύχιος και η Ευτυχούλα θα τολμήσουν μια δύσκολη αναζήτηση. Η αποστολή στο νησί του πειρατή Μπουρμπουλήθρα που κρατάει τα μυστικά της ευτυχίας μιας πόλης, θα μάθει στα παιδιά πως πρέπει να παλέψουμε για να αλλάξουμε τον κόσμο και πως όταν έχουμε πίστη στις δυνάμεις μας και στον σκοπό μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Κι έτσι, άλλη μια Ευτυχούπολη θα προστεθεί στον χάρτη της γης.

Λόγος προσεγμένος και προσαρμοσμένος στο γλωσσικό κώδικα των μικρών αναγνωστών, λέξεις-έννοιες που δίνονται μέσα από παραδείγματα και περιγραφές,  πλοκή που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον, πρότυπα χαρακτήρων που προκαλούν εγγραφές ταύτισης με τα παιδιά, νοήματα που συμβάλλουν στη σωστή διαχείριση σχέσεων και συναισθημάτων στις μικρές ηλικίες, εικόνες λόγου τις οποίες οποίες ο Γιώργος Πετρίδης αξιοποιεί με επιτυχία εικονογραφώντας πραγματικά ελκυστικά τα βιβλία.

Δύο ξεχωριστά παραμύθια μεγάλου σχήματος που θα προκαλέσουν την αγάπη των μικρών αναγνωστών, με την ποιότητα και την αισθητική των Εκδόσεων Ψυχογιός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ξωτικό που το έλεγαν Φαρλό. Που βαριόταν τα ίδια και τα ίδια. Που το ’βαλε σκοπό του να φτάσει στην άκρη του...