Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Επίσκεψη στο 7ο Νηπιαγωγείο Παλλήνης

Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας


"Κάθε μήνα ένα βιβλίο, κάθε μήνα ένας συγγραφέας στο Νηπιαγωγείο!"

Ένα διαφορετικό Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας ξεκινάει φέτος στο νηπιαγωγείο μας, με στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά από κοντά τους ανθρώπους που βρίσκονται «πίσω» από μία παιδική ιστορία ή παραμύθι, είτε γράφοντας, είτε εικονογραφώντας παιδικά βιβλία.  Σπουδαίος στ’ αλήθεια  ο ρόλος των παιδικών βιβλίων στην ανάπτυξη της παιδικής φαντασίας και δημιουργικότητας, καθώς στις ιστορίες και στα παραμύθια αναμειγνύεται το φαντασιακό με το πραγματικό και τα μηνύματα που περνάνε στην παιδική ψυχή, αποτυπώνονται με μοναδικό τρόπο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη δεξιοτήτων εγγραμματισμού, στην αισθητική και πολιτισμική  αγωγή και  στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών. Πώς είναι άραγε αυτός/ή  συγγραφέας που τ' όνομά του αναγράφεται με μεγάλα γράμματα στο εξώφυλλο στο εξώφυλλο ενός βιβλίου; Μοιάζει με το μπαμπά και τη μαμά μας ή μήπως με την κυρία όταν βάζει τα γυαλιά της;

Συγγραφέας Μαριλίτα Χατζημποντόζη

"Δεν πάω σχολείο" Εικονογράφηση, Γιώργος Σγουρός, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ


Η πρώτη συγγραφέας της χρονιάς είναι η κ. Μαριλίτα Χατζημποντόζη, γνώριμη στα παιδιά, καθώς έκλεισε το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας της προηγούμενης χρονιάς! Φέτος μας παρουσιάζει το νέο της βιβλίο «Δεν πάω σχολείο», σε εικονογράφηση Γιώργου Σγουρού, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, που αφορά στην πρώτη δύσκολη περίοδο προσαρμογής των παιδιών. 

Πρωταγωνιστής ένα μικρό λιονταράκι, ο Λέανδρος,  που στη σκέψη του σχολείου θυμώνει και σκαρφίζεται τα πάντα για να μην πάει ...ωστόσο νοιώθει μεγάλη μοναξιά, καθώς από το πάρκο  απουσιάζουν όλοι οι φίλοι του. 


 Ώσπου μια μέρα θα δοκιμάσει μια μεγάλη έκπληξη που θα αλλάξει την άποψή του για το σχολείο... 



Τα παιδιά άκουσαν με ενθουσιασμό την αφήγηση της συγγραφέα και στη συνέχεια τοποθέτησαν τη ιστορία στη σωστή σειρά, μέσα από μεγάλες εικόνες.


 Η συγγραφέας  εγκαινίασε  την έναρξη λειτουργίας της βραβευμένης ΥΠΑΙΘΡΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ του Νηπιαγωγείου για τη φετινή χρονιά!
ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ σημαίνει βιβλία ΕΞΩ από την τάξη μας!
Τα παιδιά σκέφτηκαν και διατύπωσαν κανόνες - ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ για να προστατεύουν τα βιβλία! 







Το Νηπιαγωγείο, έχοντας μεγάλη ευαισθησία στην δημιουργία κλίματος  ενθουσιασμού και αγάπης των παιδιών για το παιδικό βιβλίο, εκτός από τις δράσεις που αναπτύσσονται κάθε χρόνο στις τάξεις του και αφορούν σε βιβλιοαναγνώσεις, παρουσιάσεις αγαπημένων βιβλίων των παιδιών αλλά και λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης που θα ξεκινήσει το Νοέμβριο, ανοίγει τις πόρτες της ΥΠΑΙΘΡΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ για όσο ο καιρός το επιτρέψει.
 

Τα παιδιά συμμετείχαν στην οργάνωση και τον τρόπο λειτουργίας της βιβλιοθήκης, διαλέγοντας βιβλία και επιλέγοντας τα ίδια θεματική κατηγορία που θα ήθελαν να υπάρχουν στα ράφια της, καθώς και το διαχωριστικό σήμα για τα βιβλία κάθε τμήματος.
Τέλος,  τη στόλισαν με κατασκευές και συμπεριέλαβαν εκθέσεις με ζωγραφιές τους δημιουργώντας μια όμορφη, ελκυστική και γεμάτη ερεθίσματα "γωνιά-φωλιά" για βιβλία και παιδιά!

Επιπλέον στήθηκε μικρή έκθεση ζωγραφικής με θέμα: "πριγκίπισσες-βασίλισσες", μία "δυνατή" κατηγορία βιβλίων για το χώρο!

Τέλος, η δράση επεκτάθηκε  εικαστική δραστηριότητα, όπου τα παιδιά, αποτύπωσαν και τα συναισθήματα του "Λέανδρου" με το δικό τους μοναδικό τρόπο! 




 Αποχαιρετίσαμε όλοι μαζί την συγγραφέα,  με μια χαρούμενη, αναμνηστική φωτογραφία και με μεγάλη μας χαρά την περιμένουμε και πάλι στο σχολειό μας!
Ευχαριστούμε ολόψυχα τη συγγραφέα κ. Μαριλίτα Χατζημποντόζη για τα συναισθήματα που μοιραστήκαμε μέσα από το βιβλίο της, καθώς επίσης και τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ για τις αφίσες με εκπαιδευτικό υλικό που προσέφερε στο Νηπιαγωγείο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δύο βιβλία που εξαντλήθηκαν και επανακυκλοφορούν σε μεγάλο σχήμα! Ιστορίες καθημερινής συμπεριφοράς από τώρα για να μην τρέχουμε μετά και δε...