Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Συνέντευξή στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Μαριλίτα Χατζημποντόζη: «Ο ηλεκτρονικός εθισμός μικραίνει την παιδική φαντασία»

 «Εύχομαι στους μεγάλους να τολμούν να ονειρεύονται, γιατί το όνειρο έχει επανάσταση και έχουμε μάθει να μην ονειρευόμαστε…Στα παιδιά να χτίσουν την δική τους «Ευτυχούπολη» και να ζήσουν όπως τους αρμόζει παιδικά και ξέγνοιαστα»


Τι γίνεται όταν μια νεαρή μαμά δύο αγοριών θέλει να μιλήσει για την ευτυχία στα παιδιά όλου του κόσμου; Η Μαριλίτα Χατζημποντόζη για να υλοποιήσει το σκοπό της βούτηξε το μολύβι της στα χρώματα των ονείρων της και έγραψε την «Ευτυχούπολη». Ένα παιδικό βιβλίο σύμφωνα με το οποίο ο Ευτύχης και η Ευτυχούλα ταξιδεύουν στον κόσμο για να μοιράσουν χαμόγελα και δόσεις ευτυχίας.
Πριν λίγες ημέρες η νεαρή συγγραφέας είχε έρθει στην γειτονιά μου, στο Περιστέρι  και συγκεκριμένα στην Βιβλιούπολη όπου θα μιλούσε στα παιδιά για την ευτυχία…και τι πρεσβεύει αυτή.
Άδραξα την ευκαιρία και της μίλησα λίγο πριν από την παρουσίαση. Εκεί ήταν με το γιο της και την αδερφή της. Με δέχθηκε με χαμόγελα και κατά την διάρκεια της κουβέντας κατάλαβα πως επρόκειτο για έναν ευαίσθητο άνθρωπο ο οποίος θέλει να βλέπει παιδιά να ζουν την αθωότητα τους – και να μην κατευθύνονται από τις σειρήνες των ηλεκτρονικών μέσων- σε ότι αφορά τους γονείς το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα εφαλτήριο για ονειρευτούν ξανά…
Διαβάστε την συνέντευξη που ακολουθεί πραγματικά αξίζει το χρόνο σας…

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Είστε μια νεαρή κοπέλα και ασχοληθήκατε με την συγγραφή παιδικών βιβλίων. Πώς προέκυψε αυτό;
«Ήθελα να μιλήσω στα παιδιά για πράγματα για τα οποία συζητάω με τους δικούς μου γιους. Από την άλλη θεωρούσα πως κάποια πράγματα απουσίαζαν από το χώρο της παιδικής λογοτεχνίας -όπως τα είχα εγώ στο μυαλό μου- και έτσι τόλμησα να ονειρευτώ πρώτα και στην συνέχεια το υλοποίησα. Ήθελα να φτιάξω ένα παραμύθι για την ευτυχία, γι αυτό το συναίσθημα στα παιδιά. Και κάπως έτσι προέκυψε η «Ευτυχούπολη»».

Σε ποιες ηλικίες κυρίως απευθύνεται η «Ευτυχούπολη»;
«Η «Ευτυχούπολη» έχει την εξής ιδιομορφία, μπορεί να διαβαστεί και να κατανοηθεί σε όλες τις παιδικές ηλικίες ανάλογα όμως πως θα το αφηγηθεί ο γονέας στο παιδί ή πως θα το διδάξει ο νηπιαγωγός. Είναι ένα παραμύθι το οποίο μπορεί να ξεκινήσει από παιδιά 3 ετών και μπορεί να φτάσει μέχρι την 4η Δημοτικού, για πιο σύνθετες μετά δραστηριότητες…

Όταν λέτε πιο σύνθετες δραστηριότητες τι εννοείτε;
Μπορούν να κάνουν μια σύνθεση χρησιμοποιώντας το κάθε γράμμα της «Ευτυχούπολης», το κάθε γράμμα ουσιαστικά αντιπροσωπεύει και μια λέξη η οποία είναι μία αξία ζωής, το «Ε» είναι η Ειρήνη, το «Υ» υγεία…Όλα τα αρχικά της «Ευτυχούπολης» είναι και μια στάση ζωής.  Σε πιο μικρές ηλικίες μπορούμε να ζωγραφίσουμε την «Ευτυχούπολη» όπως την φανταζόμαστε, μπορούμε να κάνουμε κολάζ με διάφορα υλικά….»
Ο Ευτύχιος και η Ευτυχούλα ταξιδεύουν με σκοπό να πείσουν τον κόσμο να χαμογελάσει…Πόσο εύκολο είναι εντός αλλά και εκτός του βιβλίου να χαμογελάσει ο κόσμος;
«Εγώ έβλεπα γύρω μου πως πάρα πολύ λίγοι άνθρωποι χαμογελούν και αυτό με δυσκολία…εγώ θεωρώ πως το χαμόγελο πρέπει να βγαίνει εύκολα και αβίαστα. Ήθελα να γράψω αυτό το παραμύθι για να δώσω  κίνητρα μικροί και μεγάλοι να χαμογελάμε λίγο πιο συχνά. Η συνταγή της ευτυχίας είναι πάρα πολύ απλή. Από την άλλη ζώντας σε αυτην την καταναλωτική κοινωνία όλοι μας το ξεχνάμε, είναι πάρα πολύ εύκολο το χαμόγελο και νομίζω πως μπορούμε να το προσφέρουμε όλοι».
Σήμερα τα μικρά παιδιά θέλουν ηλεκτρονικά παιχνίδια, tablets…πως θα τους πείσετε ότι πραγματικό δώρο είναι ένα βιβλίο ή ένα παιχνίδι…
«Στο βιβλίο οι τηλεοράσεις έχουν φτερά, δηλαδή ότι σταματάει φεύγει για λίγο από την ζωή μας και την αντικαθιστούν άλλα πράγματα, πιο παιδικά ίσως…πιο αθώα και αληθινά».

Σας τρομάζει που την εποχή αυτή τα παιδιά έχουν υποστεί ηλεκτρονικό εθισμό;
«Πάρα πολύ με τρομάζει αυτό! Εγώ η ίδια στο σπίτι το προσπαθώ πάρα πολύ να απομακρύνω την τηλεόραση. Γενικά όλο αυτό φαντάζει τρομακτικό καθώς ο ηλεκτρονικός εθισμός μικραίνει την παιδική φαντασία, που μιλάμε για ηλικίες που η φαντασία εκτοξεύεται στα ύψη. Η τηλεόραση μειώνει το λεξιλόγιο τους, τα παθητικοποιεί, χάνουν την κοινωνικότητα τους. Εγώ μέσα από την «Ευτυχούπολη» προσπαθώ να αφυπνίσω παιδιά και γονείς. Έχω βάλει λέξεις που δεν πολυακούγονται όπως είναι το ήθος…Όλα τα παιδιά στις παρουσιάσεις που κάνω ρωτάνε “τι είναι ήθος;” …Υπάρχει μια λέξη μέσα η υλοποίηση, πάντα με ρωτάνε και γι’ αυτή τη λέξη…Μ’ αρέσει να απαντάω στα παιδιά και να δίνω ερμηνείες αλλά τα ίδια τα παιδιά δίνουν απαντήσεις φανταστικές».
Το δικό σας αγαπημένο παραμύθι;
«Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ-αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει στην αγορά πλέον- “Η μάγισσα Κλο-Κλο με τα μαγιοβότανα της” πολύ παλιό βέβαια…Άνηκε σε μια σειρά που λεγόταν ιστορίες σαν το μέλι και αυτή η μάγισσα με τα μαγιοβότανα της έφτιαχνε φρούτα, χυμούς…αυτό ήταν το μήνυμα του παραμυθιου. Πάντως ακόμη και μέχρι σήμερα διαβάζω πάρα πολλά παραμύθια…»
Τέλος οι ευχές σας για το 2014;
«Εύχομαι στους μεγάλους να τολμούν να ονειρεύονται, γιατί το όνειρο έχει επανάσταση και έχουμε μάθει να μην ονειρευόμαστε…Στα παιδιά να χτίσουν την δική τους «Ευτυχούπολη» και να ζήσουν όπως τους αρμόζει παιδικά και ξέγνοιαστα»
Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Ευτύχιος λατρεύει τα ταξίδια. Παρέα με την Ευτυχούλα ξεκινούν μια ονειρική περιπλάνηση, προκειμένου να μάθουν σε όλους τους ανθρώπους να χαμογελούν. Πώς θα τα καταφέρουν; Μα… ξέρουν το μυστικό της ευτυχίας!


(Όλη η συνέντευξη υπάρχει στο http://pinakio.blogspot.gr/2013/12/blog-post_30.html )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕ ΦΩΝΑΖΩ! ΔΕΝ ΤΟ ΚΛΕΙΝΩ!

 ΔΕ ΦΩΝΑΖΩ ΔΕΝ ΤΟΚΛΕΙΝΩ! Δύο νέα βιβλία, δύο ολοκαίνουριες ιστορίες καθημερινής συμπεριφοράς με ήρωα τον Λέανδρο, το λιοντάρι!  Ο Λέανδρος κ...