Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Μια πολύ όμορφη ματιά από τον Απόστολο Πάππο(elniplex) για το Γυμνάσιουμ!

 

Γυμνάσιουμ, της Μαριλίτας Χατζημποντόζη (εικ.: Πέτρος Χριστούλιας) Το βιβλίο συμπεριλήφθηκε στις χρυσές λίστες του 2021


Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 11+ (target 12-14) – Λογοτεχνία για προεφήβους-εφήβους

γυμνάσιο < κατά την αρχαιότητα κτίριο για την άσκηση των αθλητών< σήμερα η κατώτερη βαθμίδα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Έφτασε η ώρα! Πετάω στα σύννεφα! Θα πάω Γυμνάσιο, η στιγμή που τόσο καιρό περίμενα επιτέλους έφτασε! Η ιδέα ότι θα μπω σε αυτό το τεράστιο, πολύχρωμο κτίριο που βλέπω ακριβώς μπροστά μου με έχει ενθουσιάσει! Είμαι τόσο ευτυχισμένος, είμαι για την  ακρίβεια ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του πλανήτη!
Μα καλά, με πιστέψατε; Λέτε να υπάρχει φυσιολογικό παιδί που να τα λέει αυτά; Σιχαίνομαι το ότι θα  περάσω τρία ολόκληρα χρόνια σε αυτή τη «φυλακή».

Ο Γιάννης ετοιμάζεται για το γυμνάσιο, τη νέα πρόκληση στη ζωή κάθε παιδιού της ηλικίας του.Το Γυμνάσιουμ όπως λατινοπρεπώς το λέει ο Γιάννης για να εκνευρίζει τη μάνα του. Ε, δεν πάει (σχεδόν) κανείς με τρέλα σε ένα σχολείο που αλλάζεις συνέχεια καθηγητές και μαθήματα.

Πάνω σε αυτή την κρίσιμη καμπή, η συγγραφέας Μαριλίτα Χατζημποντόζη ξετυλίγει ένα σπαρταριστό και σε κάποια σημεία απολαυστικό παραλήρημα ενός προεφήβου που μπαίνει στη νέα βαθμίδα γεμάτος άγχη, όνειρα, προκλήσεις, αγωνίες, θέλω και δε θέλω, άλλοτε αναδεικνύοντας τον εύθραυστο εαυτό του, άλλοτε εξυπνακίζοντας, αλλά πάντα δίχως υποκρισία, σαν ένας καθρέφτης που λέει την αλήθεια, καθώς πάλλεται μεταξύ σπιτιού και σχολείου, συμμαθητών και οικογένειας.

Η πρώτη ημέρα στο Γυμνάσιουμ ήταν ακριβώς όπως την περίμενα! Σκέτη απελπισία! Για την –πώς την είπαμε– ήβη δε μας ρώτησαν κάτι, αλλά με βρήκαν άλλοι μπελάδες.

Και η συνέχεια δεν είναι καλύτερη. Αλλά η ζωή δεν είναι κούρσα των εκατό μέτρων. Αν έχεις υπομονή, θα δεις τον δρόμο να καθαρίζει μπροστά σου. Και ο Γιάννης θα ζήσει πολλά εκεί μέσα στο… Γυμνάσιουμ.

Φιλίες που γίνονται και δεν γίνονται, μαθήματα βαρετά και άλλα που δεν τα βαριέσαι, εσωστρέφειες, εξωστρέφειες, επενδύσεις συναισθηματικές και απογοητεύσεις, ελπίδες και διαψεύσεις. Αυτόν τον έωλο κόσμο του σύγχρονου νεοεισερχόμενου εφήβου τον αποτυπώνει όμορφα η συγγραφέας, με γλώσσα σπιρτόζικη, που χοροπηδά στη φωτιά της ηλικίας και φανερώνει αυτό το συχνό πάνω κάτω του ενθουσιασμού και της μελαγχολικής εσωστρέφειας.

Μεγάλο “συν” στο βιβλίο τα σκίτσα του Πέτρου Χριστούλια και ο κομίστικος χαρακτήρας που… κομίζουν και συνεισφέρουν στη ζωντάνια του κειμένου και του ίδιου του αφηγητή.

Για αναγνώστες από 10-11 ετών περίπου.

Εκδόσεις Ψυχογιός

Με μια ματιά

  • Πάνω σε αυτή την κρίσιμη καμπή, η συγγραφέας Μαριλίτα Χατζημποντόζη ξετυλίγει ένα σπαρταριστό και σε κάποια σημεία απολαυστικό παραλήρημα ενός προεφήβου που μπαίνει στη νέα βαθμίδα γεμάτος άγχη, όνειρα, προκλήσεις, αγωνίες, θέλω και δε θέλω, άλλοτε αναδεικνύοντας τον εύθραυστο εαυτό του, άλλοτε εξυπνακίζοντας, αλλά πάντα δίχως υποκρισία, σαν ένας καθρέφτης που λέει την αλήθεια, καθώς πάλλεται μεταξύ σπιτιού και σχολείου, συμμαθητών και οικογένειας.

Το Soundtrack του βιβλίου

Έναρξη- Γιάννης Σπανός (Γλυκιά Ίρμα)

Nino Rota – NelI’ufficio produzione di “Otto e Mezzo”

Celo i Lyudiy – It’s my life-Los Colorados

Μίμης Πλέσσας – Υπάρχει και φιλότιμο

 TAYTOTHTA
Τίτλος:Γυμνάσιουμ
Συγγραφέας:Μαριλίτα Χατζημποντόζη
Εικονογράφηση:Πέτρος Χριστούλιας
Εκδόσεις:Ψυχογιός, Οκτώβριος 2020
Επιμέλεια-διόρθωση:Άννα Μαράντη
Σελιδοποίηση:Ραλλού Ρουχωτά
Σελίδες:88
Μέγεθος:14 Χ 20,5
ISBN:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δύο βιβλία που εξαντλήθηκαν και επανακυκλοφορούν σε μεγάλο σχήμα! Ιστορίες καθημερινής συμπεριφοράς από τώρα για να μην τρέχουμε μετά και δε...