Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Elniplex

Όλα για τη νίκη, της Μαριλίτας Χατζημποντόζη

15/02/2017 15:00:00

Τίτλος: Όλα για τη νίκη
Συγγραφέας: Μαριλίτα Χατζημποντόζη
Εικονογράφηση: Φωτεινή Τίκκου
Γλωσσική επιμέλεια: Αντωνέτα Κώτση
Τεχνική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Γκότσης
Εκδόσεις: Κόκκινη κλωστή δεμένη, 2016
Σελίδες: 32
Μέγεθος: 29 Χ 21
ISBN: 978-618-5151-28-7

Αγόρασέ το
Στον κόσμο των παραμυθιών, το λιοντάρι έχει ξεχωριστή θέση στο ζωικό βασίλειο. Τι γίνεται όμως όταν το στέμμα του βασιλιά των ζώων διεκδικούν δυο από τα πιο δυνατά λιοντάρια του δάσους; Ο Μερκούριος και ο Ερνέστος θα βρεθούν αντίπαλοι σ΄ έναν αγώνα αντοχής και ο νικητής θα φορέσει τη χρυσή κορόνα του βασιλιά των ζώων. Σε λίγα λεπτά αρχίζει ένας μαραθώνιος για τα δυο λιοντάρια, που θα ορίσει και το μέλλον τους.
Όλα τα ζώα του δάσους έχουν παραταχθεί για να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Την αναμετάδοση του αγώνα θα κάνει η δημοσιογράφος χελώνα. Ο λαγός είναι αφέτης και δίνει το σύνθημα και ο αγώνας ξεκινά με τους δυο ανταγωνιστές να μην ανταλλάσουν ούτε βλέμμα. Η δίψα για την πρωτιά τους έχει κυριεύσει και τρέχουν σαν βολίδες. Ονειρεύονται τη νίκη και φαντάζονται τον εαυτό τους ήδη βασιλιά!
Τι θα γίνει όμως όταν ο Ερνέστος θα σκοντάψει πάνω σ’ ένα πεσμένο κορμό δέντρου; Ο Μερκούριος θα συνεχίσει για να τερματίσει πρώτος όπως ονειρευόταν;
« Όλα για τη νίκη» φωνάζουν οι οπαδοί του Μερκούριου και όντως η νίκη είναι όλη δική του ή μήπως δεν είναι;
Ο Θρυλικός αγώνας των δυο λιονταριών έμεινε στην ιστορία και εκείνη την ημέρα, τη γιόρταζαν κάθε χρόνο στο δάσος. Όλα μαζί τα ζώα τραγουδούσαν: « Τι είναι νίκη και πρωτιά; Ποιος να ξέρει τελικά…»
Ένα παραμύθι για την αξία της φιλίας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης στη ζωή. Με πρωταγωνιστές δυο λιοντάρια από το ζωικό βασίλειο δίνεται η έννοια της ισότητας ανάμεσα σε δυο δυνατούς και ο αγώνας για τη νίκη. Δίνεται μια διαφορετική εκδοχή για τη νίκη και τι σημαίνει να είσαι νικητής στη ζωή. Τα περισσότερα παιδιά δυσκολεύονται ν’ αποδεχτούν την ήττα και δίνουν μεγάλη σημασία στη νίκη και μόνο.
Η συγγραφέας επιλέγει δύο ισότιμους αντιπάλους με πάθος για τη νίκη. Όμως η αντιπαλότητα ανάμεσά τους, θα αναμετρηθεί με τη δύναμη της αλληλεγγύης και της ευγενούς άμιλλας. Με αφήγηση που ρέει και ανατροπές που εντείνουν την αγωνία για τη νίκη καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και να τον κρατήσει σε αγωνία μέχρι το τέλος.
Η υπέροχη εικονογράφηση έγινε από την Φωτεινή Τίκκου που καταφέρνει να δημιουργήσει μοναδικές εικόνες από τα ζώα του δάσους. Πολύ ιδιαίτερη η αποτύπωση των ζώων θυμίζει κολάζ από διαφορετικά είδη χαρτιού. Δημιουργεί την αίσθηση πως θα ζωντανέψουν σε σκηνή κουκλοθέατρου.
Ένα βιβλίο που καταρρίπτει το μύθο του δυνατού και ρωμαλέου ζώου και τονίζει την μεγαλοψυχία και το αίσθημα της δικαιοσύνης. Σίγουρα αξίζει να το διαβάσετε με τα παιδιά και να συζητήσετε για την αξία της συνεργασίας και της αλληλεγγύης στη ζωή.
Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
***
Μαριλίτα Χατζημποντόζη είναι πτυχιούχος της Ελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, καθώς και κάτοχος διπλώµατος Θεατρολογίας του Υπουργείου Πολιτισµού. Εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση και ασχολείται µε τη συγγραφή παιδικών βιβλίων. Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν επίσης τα παραµύθια της: Η Ευτυχούπολη, Μια φορά τα παραμύθια, Επιστροφή στην Ευτυχούπολη και Δεν πάω σχολείο!. Για περισσότερες πληροφορίες µπορείτε να επισκεφθείτε το προσωπικό της ιστολόγιο: www.marilita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δύο βιβλία που εξαντλήθηκαν και επανακυκλοφορούν σε μεγάλο σχήμα! Ιστορίες καθημερινής συμπεριφοράς από τώρα για να μην τρέχουμε μετά και δε...